Kan man ansöka om en kontokredit utan UC?

Det går både att låna pengar och skaffa sig en kontokredit utan att en kreditupplysning görs av UC. Kreditbolagen måste dock göra en kreditupplysning enligt lag men då görs istället upplysningen av ett annat företag än UC. UC är nämligen ett företag och de är inte ensamma om att göra kreditupplysningar. Däremot är de den största aktören som är verksam inom det området. De ägs nämligen av storbankerna och har därmed en stor marknadsandel i upplysningsbranschen.

Det finns alltså en lag som säger att ett kreditinstitut som lånar ut pengar eller beviljar en kredit måste göra en kreditupplysning. Dock finns det ingen lag som säger att en långivare inte får bevilja en kredit till en som har betalningsanmärkningar. Om du har en betalningsanmärkning behöver du alltså inte känna dig ängslig inför att UC eller någon annan upplysningsaktör ska ta en kreditupplysning på dig.

Om det är så att du inte vill att kreditupplysningen ska göras av UC blir det mindre lån och krediter du får välja. Vid alla ansökningar om större lån görs nämligen kreditupplysningen via UC. En kontokredit utan UC går maximalt att få med en kredit upp till 50000 kr. Det är i för sig ett ganska högt belopp men det räknas ändå som litet i lånesammanhang. Euroloan är kreditbolaget som kan erbjuda så pass hög kredit, de flesta andra ger en maxkredit på ca 20 000 kr.

Vad innebär en kreditupplysning?

En kreditupplysning visar hur din ekonomiska situation ser ut. Från den gör kreditbolagen en bedömning om hur kapabel du är att betala tillbaka lånet. Kreditbolagen vill låna ut pengar till så låg risk som möjligt så om du har en välskött ekonomi kommer det aldrig vara ett problem. I kreditupplysningen ser de om läget är tvärtom. Det vill säga om du har betalningsanmärkningar och om du har misskött din ekonomi. Då minskar chanserna till krediter och lån. Utöver ekonomisk information syns även civil status och identitetsuppgifter (namn, personnummer och adress).

När är det smart att välja en kontokredit utan UC?

Meningen med att ansöka om en kontokredit utan UC är just den att själva kreditupplysningen inte ska göras av Upplysningscentralen (UC). Om du inte har några ansökningar om lån eller dylikt sedan tidigare spelar det ingen roll om upplysningen görs av UC. Vet du däremot med dig att du har flertalet ansökningar om mindre krediter och abonnemang där aktörerna använt sig av UC när det gjort sin kreditkontroll då är det smart att välja en kontokredit utan UC. Allt för många upplysningar via UC försämrar som sagt din kreditvärdighet och kan innebära att du får svårare att få igenom ett större lån om det behovet uppstår.

Svar direkt med BankID

De aktörer som erbjuder kontokredit utan UC online har en betydligt mycket snabbare ansökningsprocess än de traditionella bankerna som erbjuder det mot ett vanligt bankkort. Ibland tar det inte längre tid än 60 sekunder från att ansökan är gjord till att du får ett besked. Om du använder dit av BankID när du legitimerar dig får du alltså lånebeskedet direkt på skärmen väldigt snabbt. De allra flesta kreditbolag som erbjuder kontokredit utan UC har denna service. Det kan vara bra att veta om du har bråttom att få lös pengar.